MUN is FUN!

2017. október 09. 21:51 - JohannatheLawyer

Az ENSZ modellezés világa, Szegeden is!

„I do believe that in order to be a successful negotiator that as a diplomat, you have to be able to put yourself into the other person's shoes. Unless you can understand what is motivating them, you are never going to be able to figure out how to solve a particular problem.”

Madeleine Albright

kep.jpg

[1] Kép forrása: SzeMUN

Az úgynevezett MUN világ már a legtöbb országban hatalmas népszerűségre tett szert. Tapasztalatom szerint azonban sokak számára még mindig teljesen ismeretlen, mi is történik pontosan egy ilyen eseményen, hogyan kell rá készülni és milyen tapasztalatokra lehet szert tenni.

Mit modellezünk egy MUN alatt?

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének fő szerveinek, intézményeinek, programjainak bizottsági üléseit, ahol a delegáltak önállóan, vagy egy több személyből álló delegáció tagjaként (általában ketten) egy-egy állam képviseletét látják el. A modellezés alatt szigorú, de jól átlátható és könnyen megtanulható eljárási szabályokat kell követni és betartani (ez a Rules of Procedure). A bizottsági üléseken a delegáltaknak lehetősége van ismertetni ország-álláspontjukat, beszédeket tartani és felszólalni. A bizottsági üléseket a ’chair’-ek vezetik, akik figyelnek az eljárási szabályok betartására és felügyelik a bizottságok munkáját.

A delegáltak nem személyes véleményüket fejtik ki az ülés alatt, hanem a rájuk kiszabott ország tárgyalási témára vonatkozó álláspontját kell követniük.

Így a konferenciákat felkészülési időszak előzi meg, hogy a képviselők a lehető legjobban megismerjék államuk politikáját és jogszabályait, az adott kérdésre vonatkozóan. Talán utóbbi a delegáltak legnehezebb feladta, mivel a sikeres képviselethez ki kell lépni a komfortzónánkból és egy másik állam képviselőjének a szerepét kell sikeresen eljátszanunk.

Milyen témák kerülnek tárgyalásra a bizottságokban?

Az ENSZ modellezéseken általában legalább 3-4 bizottságban dolgoznak a delegáltak. A legnépszerűbbek a Biztonsági Tanács (SC - Security Council), az Emberi Jogi Tanács (Human Rights Council), az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF - United Nations International Children's Emergency Fund), a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC - Economic and Social Council), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP/UN Environment - United Nations Environment Programme), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP - United Nations Development Programme). Továbbá, az előzőeken túl még más bizottságok is előfordulhatnak, úgy mint az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) vagy a Wolrld Food Programme (Élelmezési Világprogram).

Az egyes bizottságok a nemzetközi közösség figyelmét napjainkban leginkább felkeltő kérdésekkel foglalkoznak, mint Észak-Korea és a nukleáris fegyverkezés, a fenntartható fejlődés kérdése, fenntartható energia, a GMO-k, vagy egyes államok közötti konfliktusok kérdése.

targyalas.jpg

[2] Kép forrása: SzeMUN

Milyen eredményre kell jutni egy-egy bizottságban?

A bizottságok fő célja, hogy a tárgyalt kérdésekben egy határozatot tudjanak elfogadni, amely a valós szabályoknak megfelelően, szavazással történik. A határozatok több munkadokumentum benyújtása és az egyes tervezetek tárgyalása után kerülhetnek végső szavazásra. A bizottság legnagyobb sikere, hogy olyan határozatot tudnak elfogadni, amely a legtöbb állam támogatását elnyerte.

Milyen készségeket fejleszt egy MUN konferencia?

A retorikai és érveléstechnikai készségeket, mivel a delegáltaknak nem csak ki kell alakítani álláspontjukat, de azt a többi állam nemtetszése ellenére is meg kell azt védeniük.

Mivel a legtöbb modellezés angol nyelven történik, lehetőséget nyújt az angol nyelv gyakorlására, a tudás elmélyítésére.

A nemzetközi konferenciákon több ország számos képviselőjével találkozunk, így megismerhetjük más országok kultúráját és megtanuljuk azt elfogadni.

Mit kapunk egy MUN konferenciától?

Tudást és tapasztalatokat, ahol több szakmai készségünket továbbfejleszthetünk. Ugyanakkor a MUN nem csak a munkáról szól, hisz minden este lehetőség nyílik delegálttársainkkal beszélgetni, bulizni. Minden MUN konferencián megrendezésre kerül egy gála est, ahol legszebb ruhánkat magunkra öltve, igazai diplomatának érezhetjük magunkat.

Egy-egy esemény alatt életre szóló barátságok alakulhatnak ki, szakmai kapcsolatokra tehetünk szert.

Így a legtöbb modellező ismeri a konferenciák utáni depresszió állapotát, amely újabb és újabb konferenciákon való részvételre sarkall.

este.jpg

[3] Kép forrása: SzeMUN

MUN Szegeden

A MUN életérzés már 2010-ben elérte Szegedet, mikor először került megrendezésre a konferencia, akkor még tavaszi időszakban. 2011-ben újra modellezhettek a napfény városában, mikor hat bizottságban, a Biztonsági Tanácsban, az ENSZ Lefegyverzési Bizottságában, az Emberi Jogok Bizottságában, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának és az ENSZ Fejlesztési Programjának bizottságában, valamint a különleges, de a MUN konferenciákon gyakran modellezett Nemzetközi Olimpiai Bizottságban dolgozhattak a delegáltak.

Sajnos a 2012-ben megrendezett harmadik esemény után mintegy öt év szünet következett, majd 2016-ban egy nagyon tehetséges, az egyetem Hallgatóiból álló csapat az EHÖK támogatásával felélesztette a hagyományt. Így került megrendezésre a SzeMUN 2016 őszén, amely már az első évben hatalmas siker volt. Csak hogy néhány nevet kiemeljek, Farkas Dorina, Nagy Anna, Szemenyei Vanda, Poturak Emina, Patai Ádám és a munkába 2017-től bekapcsolódó Kedan-Kovács Alexandra rengeteget dolgoztak azért, hogy gyakorlatilag a nulláról újrakezdve életet leheljenek a szegedi ENSZ-modellezésbe. De a csapat folyamatosan gyarapszik, hisz a nemzetközi tanulmányok, jogász és politológia szakos Hallgatók közül számos tehetséges fiatal csatlakozott a szervezők táborához. A HRC egyik chaireként bizton állíthatom, hogy a konferencia nem csak méltó utódja volt a korábbi szegedi modellezéseknek, de minden várakozást felülmúlt. A konferenciák sikerét az is mutatja, hogy 2017-re megduplázódott a résztvevők száma és mintegy 16 országból érkezett 100 delegált, többek között Kínából, Izraelből, Szerbiából, Grúziából és Franciaországból. A modellezésen a szegedi egyetem Hallgatói is képviseltették magukat.

galaest.jpg

[4] Kép forrása: SzeMUN

Idén 2017. október 4. és 8. között került megrendezésre a SzeMUN, vagyis a Szeged Model United Nations, ahol a SC, a HRC, az ECOSOC és az UNICEF bizottságokban dolgoztak a delegáltak. Az ötnapos konferencia alatt a delegáltak ellátogathattak az Anna-fürdőbe, megrendezésre került a Gála est a csodálatos Tisza River étteremben, de szórakozhattak a 'multicultural' estén és több szegedi szórakozóhely is feltérképezésre került.

Bár a SzeMUN 2017 még csak október 8-án, vasárnap ért véget, a Szervezők már a következő konferencia megrendezését tervezik.

Ha idén kimaradtál a MUN élményből, ne csüggedj, mert 2018 őszén részese lehetsz Magyarország egyetlen nem Budapesten megrendezésre kerülő, nemzetközi ENSZ modellezésének.

2018-ban vár a napfény városa!

csoportkep.jpg

[5] Kép forrása: SzeMUN

További információért kövesd a SzeMUN facebook oldalát vagy keresd fel weboldalukat!

Sziebig Orsolya Johanna

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebookon is!

Képek: [1] [2] [3] [4] [5] A jelenlegi cikkben szereplő képeket Mészáros Áron és Barta Tekla készítették, akik a konferencia legszebb, legjobb és legmulatságosabb pillanatainak megörökítéséért felelnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gordius.blog.hu/api/trackback/id/tr4612943233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása