„A szexedukáció vajon mi?” margójára

2017. március 06. 08:32 - Gord.ius

Dr. Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakértő 2017. január 11-én gondolatébresztő előadást tartott „A szexedukáció vajon mi?” címmel, ahol megvilágította a gyermekek szexuális felvilágosításának hiányossága és a gyermekbántalmazások közötti összefüggést. Ugyanakkor, nem csupán a kettő közötti kapcsolatot prezentálta, hanem az általa alapított Hintalovon Alapítvány keretein belül kidolgozott és működtetett chatprogramját, amely alternatív megoldást kínálhat a kínos felvilágosító órák hiányosságainak pótlására.

szexedukacio.jpg

Dr. Gyurkó Szilvia, hazánk jelenleg egyik legismertebb gyermekjogi szakértője. Korábban az Országos Kriminológiai Intézet kutatója, valamint az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatója volt. Ma több hazai és nemzetközi szervezet szakértője, valamint 2015-ben megalapította a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt,[i] amelynek célja a Magyarországon élő gyerekek jogainak minél teljesebb körű érvényesülése, továbbá, jólétük lehető legszélesebb körben való biztosítása.

Az Ombudsmani esték rendezvénysorozat keretében volt szerencsém részt venni „A szexedukáció vajon mi?” című előadásán, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában, 2017. január 11-én.

Amikor először hallottam az előadásról, egyből az általános iskolai felvilágosító órák jutottak eszembe, amiről valljuk meg, nem sok pozitívum mondható el, annak ellenére, hogy maga az ötlet – mint a fiatalok szexuális életre való felkészítése – jó és hasznos, de a kivitelezés hagy némi kívánnivalót maga után. A meghívóhoz csatolt rövid gondolatébresztő [ii] azonban körvonalazta számomra, hogyan is kapcsolódik Gyurkó Szilvia előadása a gyerekjogokhoz.

Szerinte, amely gondolattal teljesen mértékben egyetértek, a gyerekjogok szoros összefüggésben állnak a gyerekbántalmazással. Ha egy gyermek olyan családba születik, ahol a szexualitás nem tabu, ahol a szülők beszélnek arról, hogy miként bánjunk másokkal, ahol apa és anya időnként megöleli, megcsókolja egymást, akkor ezeknek a tanult és nem tanult mintáknak köszönhetően észleli és tudja, milyen az, amikor valaki olyan módon közelít hozzá, ami nem elfogadható. Ugyanakkor számos olyan esetet is felidézett, ahol

a gyermek szerető családban nőtt fel, de a szülők tartózkodtak magától a szexualitástól, sosem beszéltek a gyermekeikkel arról, miként bánjanak a saját testükkel, hogyan és milyen formában engedjék, hogy mások kapcsolatba lépjenek az ő testükkel. Mindezek hiánya oda vezetett, hogy a gyermekeik bántalmazás áldozataivá váltak.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a szexualitás a szexen kívül több területet is magában foglal: az énképet, a testképet, az érzelmi biztonságot és bizalmat, valamint a másokhoz való kapcsolódást. Ha jobban belegondolunk, nagyon is igaza van, hiszen ha nem vagyunk tisztában azzal kik is vagyunk, milyen a testünk, és hogyan bízzunk meg másokban, akkor rendkívül nehéz egészséges kapcsolatokat kialakítani.

Továbbá kiemelte, mennyire fontos annak nyomatékosítása, hogy a gyerekjogok nem pusztán írott jogszabályok, hanem magukat a gyermeki szükségleteket megfogalmazó normák.

Ezt a nézetét egy korábbi interjúban is megfogalmazta:

„[a]míg nem vagyunk képesek megérteni, hogy a gyerek nem a tulajdonunk, hogy a gyereknek saját szükségletei, érdekei vannak, vagy azt, hogy a gyerek fejlődése egy folyamat, aminek ütemét elsősorban ő határozza meg, és nem mi… szóval, amíg ezeket az alapvetően a gyerek testével, személyiségével, szükségleteivel kapcsolatos dolgokat nem értjük, addig nehezen megy a gyerekjogokról való beszéd is.”[iii]

A New York-i Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény[iv] alaptétele, a gyermek mindenek felett álló érdekének biztosítása, kezdve a törvényhozó szervek döntéseitől, egészen az örökbefogadásig. De akkor felmerül a kérdés:

vajon egy bontóperben miért csak a szülőknek van jogi képviselője, ki képviseli ilyenkor a gyermek legfőbb érdekeit?

Az előadás során ilyen és hasonló érdekes nézőpontokat vetett fel az előadó, amely további gondolkodásra buzdította a jelenlévőket.

Minden kérdés értelmes, csak merni kell megkérdezni

Bemutatásra került a Hintalovon Alapítvány projektjének keretében kifejlesztett yelon.hu oldal, amelynek teszt üzemmódja február elején fejeződött be. Az oldalt fiatalok folyamatos, aktív bevonásával tervezték, és mind a szülőknek, mind a gyerekeknek, fiataloknak olyan témákat mutatnak be, amikről általában nem mernek beszélni, vagy kínosnak tartják. Az oldal látogatói olyan cikkeket találhatnak, mint például: mit tegyen a szülő, ha kiközösítik a gyermekét, vagy mikor mit mondjon a szexualitásról.[v]

A gyerekek pedig többek között arról is olvashatnak, hogy miért változik a testük, milyen a fogyatékossággal élők szexuális élete. A weboldal valóban a célközönségnek szól, hiszen színes és interaktív, így az érdeklődő nem érzi azt unalmasnak, és túlságosan kiokítónak. A honlap sajátossága a chat funkció, ami a hét négy napján (szerda, csütörtök, szombat és vasárnap) 16 órától 21, illetve 22 óráig üzemel. Jelenleg egyszerre 6 gyerekkel lehet chatelni, de már most látszik, a bővítés szükségessége, mivel nagyon sok gyermek fordul a chaten keresztül segítségért, tanácsért vagy pusztán értő fülekért (jelen esetben szemekért) az Alapítvány önkénteseihez. Kiváló ötletnek tartom a chat-alkalmazást, hiszen a mai online világban egy gyermek szívesebben fordul neten keresztül tanácsért, segítségért, hiszen ha akarja kiléte ismeretlen maradhat.

Összességében elmondható, hogy az előadás különösen elgondolkodtató volt. A jelenlévők közül többen javasolták maguknak a gyerekjogoknak, és ezen belül is, a szexedukációnak, a pedagógus-képzésbe való beemelését.

A számos remek hozzászólás és ötlet ellenére, mégis a legfontosabb tanulság, amit „hazavittem”, hogy a gyermekek jogainak védelme nem a jogszabályok feltétlen követésén, vagy a szülők esetleges felelősségre vonásában ölt testet, hanem a gyermek egyenlő félként, partnerként való kezelésében.

Kálmán Renáta

Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon!

Hivatkozások

[i] http://www.hintalovon.hu (utolsó megtekintés: 2017. január 25.)

[ii] Ombudsmani esték rendezvénysorozat 12. alkalommal:  https://www.ajbh.hu/esemenynaptar?p_p_auth=STDk5Ypp&p_p_id=8&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&_8_struts_action=%2Fcalendar%2Fview_event&_8_redirect=https%3A%2F%2Fwww.ajbh.hu%2Fkezdolap%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_hHjXKFfK26Og%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-7%26p_p_col_pos%3D3%26p_p_col_count%3D4&_8_eventId=2598135 (utolsó megtekintés:2017. január 25.)

[iii] Bábel-Szücs Szilvia: „Csak akkor jó a szex, ha barátok is vagytok”: http://anyapara.hu/csak-akkor-jo-a-szex-ha-baratok-is-vagytok/ (utolsó megtekintés: 2017. január 25.)

[iv] Magyarországon kihirdette a 1991.évi LXIV. tv.

[v] https://yelon.hu/szuloknek (utolsó megtekintés: 2017. január 25.)

Kép forrása: itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gordius.blog.hu/api/trackback/id/tr6912316413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása