Hogyan tovább választás?

2018. április 10. 12:35 - Gord.ius

Útmutató a választási eljárás során igénybe vehető jogorvoslati lehetőségekről

2018. április 8-án hazánkban lezajlott az országgyűlési képviselők választása. A választások lebonyolításának szabályait a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény tartalmazza. Egy demokratikus jogállamban elengedhetetlen követelmény, hogy valamennyi eljárási szabály megsértése esetén megfelelő jogorvoslattal élhessünk. Cikkünk célja, hogy olvasóink számára kibogozzuk a választási eljárással kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek útvesztőit.

valasztas.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Az alkotmányjogi panaszok alkotmánybírósági vizsgálati hatásköre

2018. február 15. 01:24 - Gord.ius

A sikeres alkotmányjogi panaszok beadásához az alkotmányossági és törvényességi vizsgálat ismerete nélkülözhetetlen. Az elhatárolása elég ködös határmezsgyén áll, de mégis egyfajta demarkációs vonalnak tekinthető, mivel a törvényességi vizsgálat kezdeményezése a panasz elutasításhoz/visszautasításához vezetne.
ab.jpg

Tovább
1 komment

A kalózkodás valódi arca

2017. december 08. 15:35 - Dr. Jerney Leona

2017. november 23-án, csütörtök este a Pro Jure Egyesület szervezévében előadást rendeztek, melyet Dr. Varga Attila Ferenc ezredes tartott, „A tengeri kalózkodás modern valósága” címmel. A következőkben az előadásról szóló beszámolómat olvashatjátok. ezredes.jpg

Tovább
1 komment

Füstbe ment terv

2017. november 09. 09:40 - joannaskitchen

A klímaváltozás elleni küzdelem margójára

A globális környezeti problémákkal való küzdelemről mindennap olvashatunk, hallhatunk. Azonban a nemzetközi közösség egészen a 20. századig nem figyelt fel ezekre a jelenségekre és a valódi nemzetközi jogalkotás is csak az 1950-es évektől kezdődött meg a környezetjogban. Sajnos a legtöbb környezetvédelmi egyezmény túlságosan enyhe követelményeket támaszt annak érdekében, hogy a lehető legtöbb állam támogatását elnyerjék. Ez a megállapítás különösen igaz a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében elfogadott megállapodásokra. Cikkemben a legfontosabb nemzetközi egyezményeket ismertetem, kiemelve a problémákat, kétségeket.

Tovább
Szólj hozzá!

MUN is FUN!

2017. október 09. 21:51 - joannaskitchen

Az ENSZ modellezés világa, Szegeden is!

„I do believe that in order to be a successful negotiator that as a diplomat, you have to be able to put yourself into the other person's shoes. Unless you can understand what is motivating them, you are never going to be able to figure out how to solve a particular problem.”

Madeleine Albright

kep.jpg

[1] Kép forrása: SzeMUN

Az úgynevezett MUN világ már a legtöbb országban hatalmas népszerűségre tett szert. Tapasztalatom szerint azonban sokak számára még mindig teljesen ismeretlen, mi is történik pontosan egy ilyen eseményen, hogyan kell rá készülni és milyen tapasztalatokra lehet szert tenni.

Tovább
Szólj hozzá!

Elefánttemető

2017. június 21. 23:14 - joannaskitchen

Vadvilág végveszélyben

„A kérdés az, boldogok vagyunk-e a feltételezéssel, hogy az unokáink feltehetően már csak képes könyvben láthatnak elefántot.”

Sir David Attenborough

Az előző két cikkemben olvashattatok a veszélyeztetett fajok kereskedelmi szabályozásáról és a vadvilági bűnözésről. Ebben az írásomban egy konkrét eseten keresztül szemléltetem a CITES szabályozásában rejlő hibalehetőségeket és a kereskedelmi szabályozás gyenge pontjait. Az érintett témakörben nehezebb az afrikai elefántok (Loxodonta africana) helyzeténél aktuálisabb kérdést találni, hisz a nemzetközi közösség a folytonosan megújított programokon keresztül igyekszik gátat vetni az afrikai elefántpopuláció immáron szinte megállíthatatlan csökkenésének.

Tovább
Szólj hozzá!

Élet és munka Brüsszelben, avagy quo vadis szerzői jogi reform?

2017. május 17. 12:09 - K. Melinda

Szeged, Brüsszel, lobbi-tevékenység, zene, kiadók, Youtube, szerzői jogi reform. Mi a közös bennük? Ezek voltak a Pro Jure Egyesület és a Gordius blog első közös programjának kulcsszavai. A brüsszeli életről és a mindennapjainkat is meghatározó hatású európai uniós szerzői jogi reformról meghívott előadónkkal, dr. Csirik Mártonnal beszélgetett dr. Mezei Péter, az SZTE-ÁJTK docense, szerzői jogász.

18156013_1907098369568369_941273001339664439_o_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Útikalauz a munkanélküli ellátások típusainak szövevényes rendszeréhez

2017. május 14. 19:07 - Gord.ius

Gyakran tapasztalom a munkanélküli ellátásokat ismertető cikkek, bejegyzések, leíró művek kapcsán, hogy a „segély” kifejezés, elnevezés kerül előtérbe azok megnevezése kapcsán. A köztudatban, a mindennapi szóhasználatban is a „munkanélküli segély” alá rendelik, akként nevezik azokat az ellátásokat, amelyek a munkanélküliséghez kapcsolódnak. Ez azonban egy nagyon leegyszerűsített módja az ellátások megnevezésének, összességében nem helyes és nem felel meg a törvényi szabályozásnak. Ebből adódóan az ellátások iránt érdeklődő, az azt igénylő személyeknek bonyolult lehet, esetlegesen nehézséget okozhat a rendszer átlátása. Ez abból is adódhat, hogy a vonatkozó jogszabályok hatályba lépése óta igen gyakran változtak az igényelhető ellátások, azok elnevezése sok formát vett fel. Lássuk, milyen ellátásokat vehet igénybe egy munkanélküli személy!

big-benefits.gif

Tovább
Szólj hozzá!